Om Tolleren

Historie

Nova Scotria Duck Tolling Retriever, ofte bare kaldt for Tolleren, stammer som navnet siger fra Nova Scotia halvøen i Canada.

Tollerens historie går langt tilbage i tiden, præcis hvornår det hele startede ved man faktisk ikke. Der fortælles flere historier om, hvordan racen opstod. Den mest udbredte er, at en Mr. Allen i omkring 1870’erne krydsede en leverfarvet flatcoated retriever med en labradorlignende hund. Dette afkom blev senere krydset med Spaniel. Racer som Chespeake Bay retriever og Collie menes også at være blandet i racen. Målet med racen var at fremavle en hund, som skulle bruges til jagt. Den skulle lokke ænderne ind på skudhold ved at løbe og lege langs strandbredden og derefter apportere fuglene.

Racen eksisterede i ca. 75 år som en ren race på Nova Scotia før den blev udbredt til resten af Canada. I alle disse år gik racen under navnet Little River Duck Dog, efter Little River distriktet i Yarmouth County, hvor racen opstod. I 1945 blev racen anerkendt af den Canadiske Kennel Klub, nu under navnet Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Herefter begyndte udbredelsen så til resten af verden. I 1980 blev racen anerkendt af FCI. Registreringsfortegnelser fra Canada viser, at der fra 1945 til 1985 i hele Canada blev registreret 1700 Tollere. Hvor mange der er af racen i dag, vides ikke bestemt.

Omkring 1960’erne var racen ved at uddø. Et par udholdende canadiske opdrættere formåede dog heldigvis ud fra de resterende ca. 10 Tollere at “holde liv i racen”. Fra disse ca. 10 Tollere stammer alle de Tollere, der er i dag.

De første tollerhvalpe kom til Danmark i 1982, importeret af Nete Wunsch og Finn Lange, Kennel Huntmaster.

 
De første tollerhvalpe kom til danmark i 1982, importeret af Nete Wunsch og Finn Lange, Kennel Huntmaster. Herunder vises Westerlea´s Brass Toller “Bum-Bum” som kom til Danmark samme år.

Tolleren i dag

I dag bliver Tolleren sjældent brugt til jagt på denne måde, idet det er de færreste steder, det er muligt at drive denne form for jagt. Mere almindeligt er det, at Tolleren bliver brugt som “almindelig” jagthund, dvs. den bliver hovedsagelig brugt efter skuddet, til apportering.

De som i dag bruger Tolleren til jagt siger, at de er en fantastisk jagt kammerat og pålidelige apportører, som også fungerer som en vidunderlig og skøn famillie hund.  Tolleren er nemlig en glad og livlig familiehund, meget hengiven over for alle i familien, rolig når den er inde. Livlig og arbejdsivrig når man kommer ud med den.

Tolleren elsker at arbejde. Arbejdsglæden behøver dog ikke at blive tilfredsstillet ved, at bruge Tolleren til jagt. Der er mange andre former for hundesport, som kan tilfredsstille Tollerens behov, f.eks. Agility mv. Almindelig lydighedstræning, gerne med spor og rundering er også velegnede ting. Tolleren har en god næse og kan fint bruges f.eks. som Schweisshund. Tolleren er bedre egnet til den aktive familie end til familien, hvor TV og sofa er centrum.

Behandler man Tolleren med kærlighed og respekt, har man en ven for livet. Tolleren elsker at ligge i sofaen, hvor resten af familien opholder sig. Den kan dog godt lære, at det ikke er tilladt. Her skal man passe på, hundens bedende øjne kan være svære at ignorere. Har man én gang ladet hunden ligge i sofaen eller i sengen, vil det lynhurtig blive dens foretrukne plads. Tolleren elsker den nære kontakt med sine mennesker og følger dem overalt. Tolleren er ikke en enmandshund, den følger gerne alle i familien, blot de viser den opmærksomhed.

Tolleren er intelligent, let at træne og meget udholdende. Et karakteristika er også, at hundene er meget legesyge. Tolleren er en middelstor hund, kraftfuld og kompakt, harmonisk og godt muskuløs, med en middel til svær knoglebygning. Den er adræt, vågen og beslutsom. Mange Tollere har et lidt bedrøvet udtryk, indtil de begynder at arbejde.

Udseende

Størrelsen m.m

Tolleren er af middel størrelse, en stærk, kompakt, afbalanceret, muskuløs hund, med medium til kraftig knoglebygning. Tolleren skal være så stærk, at den er i stand til at apportere en stor gås uden besvær. Den skal vise høj grad af smidighed, være kvik og beslutsom. Mange Tollere har et lidt bedrøvet udseende, indtil de skal i gang med at arbejde, så skifter udtrykket til intens koncentration og begejstring. Under arbejdet er Tolleren hurtig og adræt, med hovedet båret næsten i linje med ryggen og den buskede hale i konstant bevægelse. Halen skal være over ryglinje, men må IKKE røre ryggen.

Den ideelle størrelse:
En voksen han måler fra 48-51 cm og vejer 20-23 kg, tæver måler fra 45-48 cm og vejer omkring 17-20 kg. 2,5 cm over og under idealhøjde er tilladt. Vægten skal selvfølgelig stå i forhold til højde og knoglebygning.

Pelsen

Tolleren er opdrættet til at apportere fra isfyldt vand og skal have en vandafvisende dobbelt pels af middel længde og blødhed, med en blød tæt underuld. Pelsen kan have lidt bølger på ryggen men er ellers glat. Hos nogle ses lange bløde krøller på halsen, når hunden er i vinterpels. Pelsen er blød på halsen og bag ørerne.

Bag på lårene ses mere eller mindre kraftige “bukser”. Fanerne på forbenene er moderate. farven varierer i forskellige nuancer af rød, med lysere farve på faner og halens underside. Sædvanligvis ses hvide aftegn mindst på et at følgende steder: halespids, poter (må ikke gå længere op end “knæled”), på brystet eller som blis. Pigment på snude, læber og øjenrande skal matche pelsens farve eller være sort.

Pelsen er let at holde, det er blot nødvendigt at børste hunden jævnligt. Ind imellem er det nødvendigt at trimme ører og poter. Pelsen på selve ørerne skal være kort og glat. Hos nogle ses tendens til, at hårene vokser meget lange på selve øreflippen, disse lange hår rykkes af, må aldrig klippes af. Øverst på øreflippen må der gerne lidt længere hår.

På poterne kan hårene også vokse ret meget, her klippes de væk. Under poterne klippes plan med trædepuderne. Ovenpå klippes så der fremkommer en pæn formet pote. Der klippes ikke mellem tæerne, så det ligner en kattepote.

Resten af pelsen skal der ikke gøres noget ved. Tolleren skal gerne fremstå som den naturlige hund, den er. Vask af hunden skal i videst mulig omfang undgås. Ved for ofte vask ødelægges hudens fedtlag, hvilket kan medføre en mat og skællende pels. Tollerens pels er både vand-og smudsafvisende, ofte er en tur i søen tilstrækkelig vask for en Toller.

Temperament

Den voksne Toller er blid (specielt overfor børn), intelligent og imødekommende. Overfor fremmede er den voksne Toller ofte lidt reserveret i starten, specielt hvis ejeren ikke er til stede. Når de føler at ejeren er imødekommende og venlig overfor den fremmede, vil de også vise venlighed overfor den fremmede. Der må ikke vises aggressivitet i almindelige situationer overfor hverken mennesker eller andre dyr. Nysgerrighed ses derimod ofte.

Disciplin er nødvendig (som med alle andre hunde) – men med bestemthed, ikke med hårdhed. Kontrol er måske et bedre valgt ord end disciplin. Man skal lade sin Toller vide, hvem der bestemmer i flokken, og man må vise den, at man er værdig til at få dens respekt og loyalitet.

Hårdhed giver kun stædighed fra hundens side. Tollerne er intelligente og de vil lade sig styre af en glad, venlig og konsekvent leder.

Adresse

Bjergvej 82, Tvenstrup, 8300 Odder

Opdrætterne

Marianne Christiansen & Allan Guldbæk Christiansen

E-mail

mc-beregning@mail.dk

Telefon 

+45 28 90 78 23